Probleme adunate… sau înmulţite (36)

Probleme adunate… sau înmulţite (36) 5.00/5(100.00%) 4 voturi

lock-icon

În data de 09 februarie 2013 a avut loc a doua ediţie a Concursului Naţional de Cultură Generală, organizat de Societatea Română de Trivia şi Joc de Idei. Îi felicit pe organizatori, este o iniţiativă care merită toată aprecierea noastră, iar numărul mare de participanţi demonstrează că România nu a uitat importanţa culturii generale :) Mi-ar fi plăcut să particip, dar am aflat mult prea târziu de el. Dar nu este prea târziu pentru voi să vă testaţi cunoştinţele, de aceea vă supun atenţiei unele întrebări din concurs:

 1. Cum se numea sabia lungă, purtată de samuraii japonezi ce îi apărau pe Shogun şi pe Daimyo? Cuvântul apare de multe ori în cărţile lui James Clavell, iar în ziua de azi este folosit pentru a defini orice sabie japoneză, curbată, cu o lungime ce depăşeşt lungimea de 60 cm. Perechea acestei săbii este Wakizashi (sabia scurtă a samurailor)
 2. Ce mare poet român a fost călugăr la Mănăstirea Cernica în perioada 1900 – 1904?
 3. Cum se numeşte vântul puternic, fierbinte şi uscat, care bate în Africa sahariană şi în Arabia, de la sud la nord? Termenul ce desemnează acest vânt se traduce din limba arabă prin “vânt otrăvitor”.
 4. Sub ce nume este cunoscut stratut atmosferic, ce începe la nivelul solului şi se desfăşoară până la 12 km, fiind locul unde se formează vântul, norii şi precipitaţiile?
 5. Care este singura ţară vorbitoare de limba engleză din Amercia de Sud? Ca un indiciu suplimentar, ţara căutată se învecinează la sud cu Brazilia, la est cu Surinam, la vest cu Venezuela, şi la nord cu Oceanul Atlantic.
 6. Cum s-a numit prima femeie devenită prim-ministru al Israelului?
 7. Cărui rege legendar i-a îndeplinit eroul Herakles / Hercule cele 12 munci, ca ispăşire pentru păcatul de a-şi fi ucis soţia?
 8. Cu ce ţări europene are graniţa terestră comună Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord?
 9. Cum se numeşte stilul de înot, în care mişcările corpului sunt asemănătoare cu poziţia “broaştei în apă”?
 10. Cum s-a numit documentul emis în Anglia în 1215, în timpul regelui Ioan Fără de Ţară, document ce urmărea îngrădirea puterii regelui şi garantarea unor drepturi fiecărui cetăţean în parte?

Răspunsurile corecte le puteţi afla accesând paginile de Facebook ale celor doi organizatori. Mult succes!

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.
2 comments
Zina
Zina

Buna treaba ! Mi-a placut ca mi-ai scuturat memoria ! Au cazut ele cateva fructe, dar nu cate as fi vrut eu. :D Ar fi faina o serie de articole cu intrebari de cultura generala si raspunsuri in ”numarul urmator”. Se potriveste de minune cu profilul blogului tau. Sa ai zile frumoase !

Dana
Dana

Mă bucur că ți-a plăcut și te-ai străduit să afli răspunsurile! Da, ai dreptate... ar fi o idee interesantă, am să mă gândesc la ea! Mulțumesc, Zina! Zile frumoase și ție :)

Trackbacks

 1. MANCARE DE LA MAMA DE ACASA din Chirita in provintie says:

  [...] Dana – ne pune la incercare cultura generala, ia vedeți, știți să răspundeți ? [...]